Vardagen för en småföretagare

torsdag 29 maj 2008

Ny tjänst - Skanning av pappersbilder

Efter mycket funderande fick jag äntligen klart med alla detaljer och lanserade vår nya tjänst. Skanning av fotografier/pappersbilder till digitalt format hos BGA Videoproduktion. Möjligheten att skanna kort är absolut inte någonting nytt utan det nya ligger i det låga priset på endast 2kr/bild.

Tror vi är ensam bland de seriösa företagen att kunna ge ett så lågt pris. Vi brukar normalt inte försöka konkurrera med priset utan med hög kvalitet. I fallet med denna tjänst så går det dock inte att bortse från att priset är ett avgörande faktum för att kunna locka till sig kunder och därmed höga volymer.

Dock återstår givetvis mycket med jobb. Lanseringen är nu gjord på internet men för att locka folk behöver vi även få ut att tjänsten finns via reklam och även intern utbildning av vår personal som tar emot våra kunder... Men det får bli nästa vecka ;)

En av mina barndomsbilder inskannade med vår nya skanningstjänst

onsdag 28 maj 2008

Blev just superglad

Har dom senaste dagarna varit på jakt efter en ny trummscanner efter att vår gamla maskin gav upp... Mina ögon fastnade tillslut på en Hasselblad X1 som jag hittade till ett bra pris i USA. Jag gjorde min beställning förra veckan, men har sedan börjat tveka om en X1 verkligen klarade våra behov (För långsam och klarade endast av 6 negativ åt gången) Så började snegla på dess storebror X5. Dock var priset lite väl saftigt att betala kontant men fick idag besked om att vi kunde få den på leasing!

Så inom en vecka väntar vi hem en maskin som skannar allt från A4 ner till 35mm negativ i upptill 8000dpi som dessutom går att ladda med 60negativ per inkörning! Mer info kommer att presenteras på BGA Videoproduktions sida om digitalisering av pappersbilder och negativ


En bild på vår nya Hasselblad Flextight X5

Att försöka utveckla sin verksamhet

Varje dag har man en ny idé som man tror skulle kunna bli nästa försäljningsframgång. Problemet är dock att försöka sålla ur och gå från tanke till verklighet och bestämma sig hur mycket man ska satsa på sin nya idé.

Att lansera en ny tjänst i skymundan på en hemsida utan att göra någonting mer såsom personutbildning, reklamsatsningar såväl offline som online är oftast bortkastad tid. I mitt huvud finns det justnu tre st olika idéer som jag inte kan släppa utan MÅSTE försöka göra en ordentlig satsning på, frågan är dock vilken man ska lägga all sin energi och även en rejäl bunt med pengar på. Får fundera några dar till innan jag presenterar idén jag tror mest på...

tisdag 27 maj 2008

Är egentligen för tidigt att jobba nu ;)

Usch att vara på jobbet före 8 på morgonen passar egentligen inte mig. Mina ideal tider är att jobba 9-21 men idag var jag tvungen att lämna vår företagsbil på service. På en bilverkstad ses det tydligen inte som något konstigt att tvinga folk att lämna sin bil vid 7 på morgonen ;)

Övriga planer för dagen är att sammanställa en artikel för vilka valmöjligheter privatpersoner själv har att digitalisera sina smalfilmer. Ska även försöka lösa oredan med ett inköp jag har försökt att göra ifrån USA där verkligen allting krånglar...

Böcker jag rekommenderar

Eftersom mitt företag har kontor på 5 olika platser i landet blir det mycket restid. Jag brukar alltid försöka läsa böcker som jag kan ha nytta av när jag är ute och reser. Ska här dela med mig av de fyra böcker jag rekommenderar mest.

Inspiration:
Historien om IKEA
– IKEA behöver ingen närmare presentation, intressant bok som kanske egentligen inte ger särskilt många konkreta tips men jag tycker alltid det är roligt att läsa om företagare som har lyckats (Vilket ingen kan säga emot gällande Kamprad)
Mitt liv som Bert – Handlar om skivbolagskungen Bert Karlsson, väldigt mycket om dansband vilket egentligen inte är mitt intresse. Men även väldigt mycket om vad som hände runtomkring med alla Berts affärer och även mycket intressant kapitel om när Ny Demokrati satt i riksdagen. Varnar dock för pocketversionen som har oerhört liten text.

Tips & idéer för småföretagare:
Gerillaföretagaren – En bok från Redaktionen.se. Detta förlag har släppt en hel drös med böcker inom företagande. Har läst ett flertal av dessa utan att tycka att någon bok kommer upp i samma klass som denna(Har t.o.m hittat kapitel och exempel som är misstänkt lika i deras olika böcker) Denna bok dig en helt annan syn på många frågor och väcker tankar och idéer om hur du ska göra för att få ditt företag att växa och komma ut till dina kunder medvetande.
Great Web Typography – Om du har bestämt dig för att försöka bygga upp din hemsida själv men även om du låter någon utomstående ta hand om detta kan det vara en bra idé att själv vara påläst om vad som fungerar bäst gällande utformning av hemsidor och vad man borde tänka på och vad man absolut ska undvika. (Boken är på engelska och är tidvis ganska teknikintensiv)

Kom gärna med egna bokförslag som kommentar på detta inlägg, kan vara intressant att fylla på skåpet med olästa böcker ;)

söndag 25 maj 2008

Planer inför kommande vecka

Har just färdigställt nytt innehåll på mitt sidoprojekt Smalfilmsforum har nu två artiklar som jag är nöjd med. Är dock en lång väg kvar innan vi har något vettigt och brett innehåll. Förhoppningen är att det ska vara klart innan sommaren är slut.

Planerna inför kommande vecka är att färdigställa de sista detaljerna inför vår flytt av vår butik i Göteborg. Som ska ske under kommande helg. Det lär bli ett nästintill dygnet runt jobb från fredag till söndag. Men det blir trevligt när det är klart ;) Vi har suttit alldelles för trångt och dåligt till nere i Göteborg nästan från den dagen vi öppnade där nere för nästan 2 år sedan.

Har jagat nytt läge senaste året men är problematiskt när jag sitter uppe i Gävle att försöka hitta en lokal som passar oss 60mil längre bort ;) Här kommer en bild av vår nya butik på Eklandagatan 29, Göteborg! (Skyltfönstret är inrett av den tidigare ägaren det ska åtgärdas i helgen)

lördag 24 maj 2008

Sitter och tittar ut genom fönstret

Sitter och tittar ut genom fönstret och för ett ögonblick blir jag sugen att släcka ner kontoret och gå hem, men inser i nästa sekund att jag nog skulle ångra mig efter 10 minuter :) Den stora fördelen med helgerna tycker jag är att man kan sitta på kontoret i lugn och ro utan att personal och kunder rycker i en hela tiden(Dock skulle jag bli tokig om det inte ringde kunder på vardagarna...)

Har suttit idag och simultantjobbat med ett stort super 8 jobb till en kund samtidigt som jag också har suttit och filat på en ny tjänst för digitalisering av pappersbilder som jag hoppas vi kan lansera i år. Har iallafall bestämmt mig att jag ska gå hem från kontoret "redan" vid 9 ikväll så att jag även hinner åka och köra ett träningspass på gymmet.

fredag 23 maj 2008

Läsvärd historia!

Om du som jag vill veta mer och lära dig om andra företagare ska du absolut läsa Tores blogg.
Ett kort citat där Tore själv beskriver det hela
"Bloggen handlar främst om de erfarenheter jag fick under tiden jag drev företaget Polyshop AB. Jag startade företaget januari 2005 och satte det i konkurs mellandagarna 2007, ca tre år senare. Jag var med om väldigt mycket och lärde mig en massa om företagande, andra människor och om mig själv."
http://www.torefriskopp.se

Dags att gå hem för dagen nu

Trodde när jag kom till kontoret imorse att det skulle bli en kort dag, men jag hade visst fel;)
Klockan är nu strax efter 11 på kvällen och jag förbereder mig just på att gå hem.
Ägnade dom sista timmarna åt att packa upp och organisera vårt lager med DVD-skivor och åt att starta denna blogg. Återkommer med en längre presentation av mig i helgen