Vardagen för en småföretagare

lördag 15 november 2008

Planera inte ur glädjen ur ditt företag innan du startar!

Jag har sett alltför många exempel på personer som är fast i det svenska träsket gällande trygghet. Som funderar på att ta steg till att bli egen företagare utan att våga. Det ska planeras med budget, givetvis måste du ha en budget, men att göra alltför omfattande prognoser gällande inkomster för månader och år framåt är nästintill omöjligt när du aldrig tidigare har gjort dessa saker. Sen kommer affärsplan som ska vara skriftlig (Skräckexempel enligt min åsikt) Hallå? kan allt detta behövas för ett litet företag?

Min åsikt är att det är bättre att försöka starta upp sitt företag i liten skala genom att direkt sätta igång med och sälja och istället lösa problemen som uppstår efterhand. Jag har tittat på hur min affärsplan såg ut för 2år sedan och jämfört med hur det ser ut idag och inser att inte mycket är sig likt. Var inte rädd för att ta åt dig jobb som ligger något utanför ditt kompetensområde och var framförallt INTE rädd för att få för mycket jobb, det är enligt mig ett lyxproblem i de flesta branscher. Har du för mycket jobb kan du oftast anställa fler och om du har för liten maskinpark kan du börja med skiftgång…

Så mitt grundtips är: Se bortom alla hinder och pappersplaner. Du ser ALDRIG om din affärsidé håller förrän du har påbörjat försäljning mot riktiga människor som ska betala för din produkt.

Etiketter: